Denk met ons mee over ontwikkeling financiële hulpverlening
Om het 90-jarig bestaan te markeren publiceerde de NVVK een essaybundel die schetst wat nodig is om financiële hulpverlening de toekomst in te brengen. Onder de titel ‘Tijd voor toekomst’ bundelen we 7 essays en 7 interviews. We gebruikten de inhoud van de bundel ook voor onze eigen Toekomstagenda.
Minister Schouten nam het eerste exemplaar van ‘Tijd voor toekomst, Denken over hulp bij financiële zorgen’ in ontvangst van NVVK-voorzitter Marco Florijn. ‘Een treffende titel’, zei minister Schouten over de naam die we de bundel gaven.
Tegelijk vroeg ze zich hardop af: ‘Is het nu feestelijk als jullie over 10 jaar nog bestaan of niet? Want eigenlijk zou je willen dat de schuldenproblematiek de wereld uitgaat. Maar het is niet realistisch om dat te denken. Daarom blijft het belangrijk dat hulp dichtbij is, dat die toegankelijk is en dat we er ook voor zorgen dat de bestaanszekerheid van mensen verbeterd wordt. Dat is een grote opdracht voor het kabinet en daar hebben we ook wel wat stappen voor in het vooruitzicht. Het is ook hard nodig, anders blijft de schuldhulpverlening haar werk houden. We moeten dit echt in samenhang met elkaar doen. Laten we ook de komende tien jaar goed met elkaar blijven samenwerken.’
‘We gaan dit regelen’
De NVVK schreef recent in een opiniebijdrage in Trouw dat er zo spoedig mogelijk maatregelen moeten komen die nog dit jaar effect hebben voor mensen met onbetaalbare energierekeningen. Over dat onderwerp zei minister Schouten: ‘Er gebeurt ongelooflijk veel op dit moment. Dat heeft impact op de NVVK, maar zeker ook op de hulpverleners. Het werk is niet altijd eenvoudig. We krijgen steeds meer signalen dat mensen helemaal klem komen te zitten. Een voorbeeld daarvan is de situatie van mensen die uit schuldregelingen dreigen te vallen, omdat de grens bereikt is van wat zij nog kunnen betalen. Daar zijn we hard mee bezig, want er moet gewoon een oplossing voor komen. Daar zijn we ook over in gesprek met de NVVK. We gaan dit gewoon regelen, want dit kan gewoon niet gebeuren’.
‘Kabinet laat mensen niet in de kou’
Over de mensen die in de komende maanden tot aan 1 januari aanlopen tegen te hoge energierekeningen zei minister Schouten: ‘Laat ik vooropstellen dat het kabinet mensen niet in de kou wil laten zitten – letterlijk en figuurlijk. Want de vraag die veel mensen hebben is: hoe kom ik deze maanden door?’
Voor de oplossing verwijst de minister naar de gesprekken met energieleveranciers van dit moment. Ook noemt ze de uitdaging om mensen te bereiken met regelingen waar ze nu al recht op hebben maar die ze niet gebruiken. Verder wees ze op de optie om ‘sociale schuldregelingen’ aan te bieden met bijpassende looptijden.
Schouten benadrukte dat bij de kabinetsaanpak de hulp van de NVVK, van energiemaatschappijen en van andere maatschappelijke partijen essentieel is.