Plan van aanpak energie armoede in de maak

BESTEDING MIDDELEN VANUIT RIJK DOOR OMSTANDIGHEDEN VERTRAAGD

Plan van aanpak energiearmoede in de maak
Tijdens de raadsvergadering van 28 september bracht GB90 de urgentie onder de aandacht van een ondersteuningsregeling voor mensen die wegens de huidige crisis kampen met stijgende energiekosten en oplopende kosten van levensonderhoud. Een motie om direct een ondersteuningsfonds in te stellen haalde het niet. De meerderheid wacht op een debat op 25 oktober waar mogelijke regelingen ter sprake komen.
Middelen daarvoor zijn er, ontdekte Niels Busschers (GB90 – foto in de tekst), die wist te melden dat de gemeente in december vorig jaar al is gewezen op mogelijke extra middelen vanuit het Rijk en dit voorjaar nog eens extra door Den Haag werd geattendeerd op de urgentie van energiearmoede. Borne zou een beroep kunnen doen op in totaal iets meer dan vier ton aan extra middelen voor dit doel. Busschers wilde weten waarom planvorming daarvoor tot nu toe is uitgebleven.

Vertraging

Het college laat weten dat een plan ‘mede door ongeplande afwezigheid van medewerkers, langer op zich heeft laten wachten dan wenselijk is.’ Maar inmiddels ligt er een plan van aanpak, ‘waar– in eerste instantie – de maatschappelijke partners Welbions en Duurzame Initiatieven Borne bij betrokken zijn’. Het gaat om maatregelen die gericht zijn op het verlagen van de energierekening of het verminderen van het energiegebruik in de woning. Welke dat zijn wordt wellicht 25 oktober duidelijk. De extra middelen vanuit het Rijk kunnen overigens door Borne nog tot eind 2024 worden besteed. (AJ)

Share this event