De Somalische stichting Soneca in Den Haag, die zich inzet voor honderden Oost-Afrikanen, moet op zoek naar een nieuw pand. Het bestuur heeft enkele dagen geleden te horen gekregen dat ze half december het wijkcentrum in Escamp moeten ontruimen. De Haagse Somaliërs zijn geschrokken. ,,Waar moeten we dan nu heen?’’
Ilah Rubio 07-11-22, 07:45
Coördinator Ahmed Abdulwahab zit met zijn handen in het haar. Hij heeft geen flauw idee hoe het nu verder moet. Vijf jaar lang mocht zijn organisatie gebruikmaken van het gebouw aan de Speelzijde in Den Haag. De stichting is uitgegroeid tot een belangrijke ontmoetingsplek voor veel Somaliërs, maar ook Ethiopiërs en Eritreeërs. Er worden activiteiten georganiseerd en mensen worden geholpen met brieven en formulieren. In een van de lokalen is een radiostudio ingericht, waar onder meer podcasts worden gemaakt.
Huur
Soneca hoefde al die tijd geen huur of andere kosten te betalen, vanwege het maatschappelijk belang van de organisatie. Maar stichting Werk van Waarde, die het wijkcentrum runt, heeft de ruimte nodig voor andere initiatieven uit de wijk. Omdat er de komende jaren steeds minder subsidie van de gemeente binnenkomt, heeft zij de tien gebruikers gevraagd mee te betalen aan de kosten. ,,Als ze dat kunnen’’, benadrukt voorzitter Martine van Ommeren.
Maar Soneca zou juist meer ruimte willen en gebruikt structureel één ruimte voor haar studio en een andere voor haar kantoor. Om verder te kunnen groeien, is daarom besproken dat het goed zou zijn als zij elders een alternatieve locatie zoekt. De organisatie kreeg op 29 oktober een mailbericht met daarin de mededeling dat zij voortaan ook de leslokalen per dagdeel kan huren en dat de andere ruimten, de studio en het kantoor, leeg moeten worden gemaakt.
Wij kunnen nergens heen, we kunnen onze spullen nergens kwijt
Ahmed Abdulwahab, coördinator
Abdulwahab is verontwaardigd. De wijze waarop de opzegging heeft plaatsgevonden neigt volgens hem naar ‘minachting en disrespect’. Volgens de coördinator is het vrijwel onmogelijk om op korte termijn andere passende huisvesting te vinden. ,,Wij kunnen nergens heen, we kunnen onze spullen nergens kwijt. We hebben veel apparatuur in onze studio, dat moet allemaal weg. Maar dat is moeilijk. Wij zitten hier al zolang en nu willen ze ons ineens kwijt.’’
Maar volgens Van Ommeren is er sprake van ‘miscommunicatie en deels een misverstand’. Volgens haar is het nooit de bedoeling geweest om de club op straat te zetten. Zeker niet een organisatie die zulk belangrijk werk verricht, aldus de voorzitter. Als Soneca iets langer wil blijven totdat er een ander onderkomen is gevonden, kan dat volgens haar gewoon. Maar het wijkcentrum is een klein pand waar tien gebruikers zitten, benadrukt ze. Het is dus lastig als één gebruiker structureel gebruikmaakt van enkele lokalen, zoals Soneca nu doet. ,,We willen zoveel mogelijk ruimtes flexibel houden zodat meerdere gebruikers en maatschappelijk initiatiefnemers activiteiten voor de buurt kunnen organiseren en er ook ruimte is voor nieuwe initiatieven. Dat is ook de opdracht van de gemeente’’, legt zij uit.
Lot
Raadslid Nur Icar van Denk vindt het maar vreemd. Het is hem opgevallen dat er meer clubs in Den Haag ineens op straat worden gezet. Hij is benieuwd hoeveel dat er zijn en hoe de gemeente hiermee omgaat. ,,Zien zij überhaupt wel het belang van dit soort organisaties, of laten we ze aan hun lot over?’’
Volgens Icar is de maatschappelijke functie van dergelijke organisaties van groot belang. ,,Ze brengen mensen bij elkaar en gaan op die manier eenzaamheid tegen, ze ondersteunen Hagenaars met verschillende problemen en bieden morele steun in deze moeilijke tijden.’’ Wethouder Martijn Balster laat weten dat beide partijen vandaag met elkaar rond de tafel zitten.
Bron AD