Somalië: Raad keurt extra steun voor leger en overgangsmissie goed

Het Politiek en Veiligheidscomité (PVC) heeft zijn goedkeuring gehecht aan bijkomende steun voor het Somalische nationale leger (SNA) en voor de militaire component van de overgangsmissie van de Afrikaanse Unie in Somalië (ATMIS). De middelen komen uit de Europese Vredesfaciliteit (EPF). De steunmaatregelen moeten bijdragen tot de overdracht van veiligheidstaken van ATMIS aan het SNA. De ATMIS kan zo zijn mandaat vervullen en de capaciteit van het SNA wordt versterkt.

ATMIS krijgt van EU € 85 miljoen bovenop de middelen die reeds voor 2023 waren toegekend, en het SNA krijgt er € 25 miljoen bij.

Voor ATMIS gaat de steun voornamelijk naar soldij voor de ingezette Afrikaanse soldaten. Uit de EPF werd hiervoor in de periode van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022 al € 185 miljoen vrijgemaakt.

Voor het SNA is de steun vooral bedoeld voor de levering van niet-dodelijke uitrusting en voor infrastructuur­werkzaamheden, in nauwe coördinatie met de Europese opleidingsmissie in Somalië (EUTM Somalia). Aan het SNA werd in november 2021 al € 20 miljoen uit de EPF toegekend.

Achtergrond

Met in totaal € 2,4 miljard sinds 2007 is de EU de grootste rechtstreekse financier van ATMIS. De EU wil nauw betrokken blijven bij en bijdragen aan de activiteiten van ATMIS, en de tot dusver behaalde resultaten consolideren.

Conform de geïntegreerde aanpak van externe conflicten en crises van de EU is de financiering voor ATMIS uit de EPF slechts één onderdeel van een ruimere, gecoördineerde en samenhangende inzet van de EU ter ondersteuning van vrede en veiligheid in Somalië en de Hoorn van Afrika in het algemeen. De financiering is met name gekoppeld aan steun voor capaciteitsopbouw van het SNA, met als doel de overdracht van veiligheidstaken mogelijk te maken. De steun van de EU aan Somalië in dit verband strookt met de desbetreffende resoluties van de VN-Veiligheidsraad en met het Somalische transitieplan.

De steun voor de militaire component van ATMIS en voor het SNA wordt gefinancierd in het kader van de EPF-steunmaatregel voor vredesoperaties onder Afrikaanse leiding, goed voor € 600 miljoen voor de periode 2022-2024.

Share this event