Nur Icar is een rustige vent. Hij denkt na voordat hij praat, zeggen collega’s. Zelf omschrijft hij zich als een straatjongen uit de Schilderswijk. Dus dat wethouderschap van Den Haag? ,,Dat is wel een dingetje, ja.”
,,Er wordt veel gesproken, maar weinig gezegd: we lijken wel een groep politici”, zegt Nur Icar (37) begin deze zomer tijdens het raadsdebat waarin de VVD de Haagse coalitie opblaast. En: ,,Ik probeer dingen te begrijpen. Dat gaat mij nu best moeizaam af.
De fractieleider van Denk draait er niet omheen als de politiek zo politiek wordt dat alles dreigt te verzanden in chaos en vaagheid. Het levert hem op die voor Den Haag nu al beruchte avond van 29 juni de complimenten op van zijn collega’s. Hij lijkt even de enige die de kunst verstaat om ‘uit te zoomen’ en het gehakketak te laten voor wat het is.
Het is Nur Icar ten voeten uit, meent Tahsin Centinkaya. Het voormalige raadslid vroeg hem in 2018 om bij de Islam Democraten te komen: ,,Nur is een rustige man. Iemand die eerst nadenkt voordat hij wat zegt. Een sociaal en betrokken mens ook.”
Een beetje beduusd
De Haagse Somaliër wordt de eerste Denk-wethouder in de stad. In de coalitie met CDA, D66, PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren mag Icar zich als bestuurder buigen over onder meer het midden- en kleinbedrijf en de werkgelegenheid.
Hij is er maandagavond tijdens de presentatie van het Haagse coalitieakkoord nog een beetje beduusd over. ,,Het moet nog binnenkomen”, zegt hij in de bieb in Transvaal over het wethouderschap in de derde stad van Nederland. En na afloop, na een vriendelijke boks: ,,Joh, ik ben een straatjongen. Dan is dit wel even een dingetje, hoor.”
Als 7-jarige kwam Icar vanuit Mogadishu naar Den Haag. De voormalige vluchteling groeide op in de Schilderswijk waar hij zich van begin af aan thuis voelde. ,,Mijn jeugd zou ik best over willen doen”, zei hij tegen weekblad Den Haag Centraal. ,,Mijn wijk is natuurlijk heel multicultureel. Het voelde altijd alsof ik op vakantie was, want je hebt de hele wereld op dit kleine stukje grond.“
Rel rond afluisterpraktijken
Maatschappelijk betrokken raakte Nur Icar zo sinds zijn achttiende. Politiek interesseerde hem lange tijd niet, ook niet als volwassene. Hij ging na zijn studie het bedrijfsleven in, werd ondernemer en later ook docent Engels. Pas toen hij kinderen kreeg, begon hij anders tegen de wereld aan te kijken en kwam de politiek op zijn pad in de persoon van Tahsin Cetinkaya.
Bij de Islam Democraten deed hij vier jaar lang ervaring op als fractievertegenwoordiger. Nog eens vier jaar later ging zijn partij op in Denk en koos het landelijke partijbestuur de talentvolle Icar als fractieleider in Den Haag.
Het leidde nog tot een enorme rel, omdat het Haagse bestuur van Denk ervan uitging dat een andere politicus de lijst zou aanvoeren. De landelijke partij werd zelfs beschuldigd van afluister- en chantagepraktijken, al ging de rechter daar vorig jaar mei niet in mee. Die oordeelde dat er ‘volstrekt onvoldoende bewijs’ was voor de zware aantijgingen.
Nur Icar bleef gewoon rustig. En richtte zich op wat voor hem en zijn partij echt belangrijk is: ,,Ik heb de laatste jaren veel tijd gestoken in constructieve politiek. En dat wil ik blijven doen, in combinatie met een oproep tot eenheid.”