Somalië vindt bemiddeling zinloos in rel over Somaliland-deal

MOGADISHU – Somalië ziet geen ruimte voor bemiddeling in een hoog opgelopen ruzie met buurland Ethiopië. Dat wil een kuststrook leasen in Somaliland, een niet-erkende staat die door Somalië wordt gezien als eigen grondgebied. „Er is geen ruimte voor bemiddeling tot Ethiopië het illegale memorandum van overeenstemming intrekt en de soevereiniteit en territoriale integriteit van Somalië onderschrijft”, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Oost-Afrikaanse land.

Ethiopië heeft zelf geen zeetoegang en wil de kust van Somaliland gebruiken voor commerciële en militaire doeleinden. Er is afgesproken dat een kuststrook van 20 kilometer een halve eeuw gebruikt mag worden door de Ethiopiërs. Somaliland riep in 1991 de onafhankelijkheid uit van Somalië, maar dat wordt niet erkend door de internationale gemeenschap.

Somalië heeft aangegeven het eigen grondgebied „met alle juridische middelen” te zullen verdedigen. Andere landen in de regio reageren bezorgd op de ruzie. De Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie zei deze week dat het vertegenwoordigers heeft gehoord van Ethiopië en Somalië. De raad heeft de buurlanden vervolgens opgeroepen een „betekenisvolle dialoog” te voeren om het conflict vreedzaam op te lossen.

 

Share this event