Werkbezoek staatssecretaris VWS

De staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen, bracht maandag 13 februari een werkbezoek aan stichting Soneca. Het werkbezoek stond in het teken van de meldplicht schadelijke praktijken. Gemeente Rotterdam had de bijeenkomst inhoudelijk voorbereid in samenwerking met het ministerie van VWS. Gemeente Den Haag en stichting Soneca faciliteerden de bijeenkomst in Den Haag. Aanwezigen waren ervaringsdeskundigen, sleutelpersonen, stichting Confro, Melanchthon Rotterdam, Veilig Thuis, KNMG, Knooppunt Huwelijksdwang en achterlating, een gynaecoloog, beleidsadviseurs van gemeente Rotterdam en Den Haag en Bente Becker, Tweede Kamerlid voor de VVD.

Bente Becker
Bente Becker Tweedekamerlid VVD

Aanleiding voor de bijenkomst was de volgende passage in het coalitieakkoord:

Van nieuwkomers verwachten we dat zij onze democratie, rechtsstaat en grondrechten onderschrijven en de fundamentele waarden respecteren We treden streng op tegen eerwraak en vrijheidsbeperking van meisjes, vrouwen en andere kwetsbaren en degenen die hieraan schuldig zijn. Hierbij worden de mogelijkheden verruimd om strafrechtelijk op te treden tegen medeplichtigen. We beschermen slachtoffers van huwelijksdwang, achterlating of genitale verminking, bijv. door een rechter een preventief beschermingsbevel te laten uitvaardigen en het verbieden van het aanprijzen, aanzetten of uitvoeren van maagdenvliesherstel. Ook komt er een meldplicht voor medewerkers in de zorg en het onderwijs bij eergerelateerd geweld, huwelijksdwang of vrouwelijke genitale verminking.

Caroline Vos

Halime Yerbe, ervaringsdeskundige, trapte de bijeenkomst af met een voordracht uit haar eigen boek Ongeschreven tradities. Haar persoonlijke verhaal over huwelijksdwang maakte veel indruk. Na deze aftrap was het woord aan stichting Soneca en sleutelpersonen uit Rotterdam, die nauw samenwerken met het wijkteam. Ze benadrukken de voorzichtigheid in het werken met slachtoffers van schadelijke praktijken. Maatwerk en nauwe afstemming met professionals is de sleutel om beweging te krijgen in een situatie. Er ontstond vervolgens een levendige inhoudelijke discussie tussen de diverse professionals, de staatssecretaris en Bente Becker.

De diverse professionals lichtten de dilemma’s bij situaties toe, maar ook de mogelijkheden die de huidige meldcode reeds biedt. Ook bij schadelijke praktijken. Aanwezigen waren het erover eens dat de huidige meldcode voldoende handvaten biedt aan professionals om voor slachtoffers van schadelijke (traditionele) praktijken hulp te organiseren. Verbeterpunten zitten onder andere in deskundigheidsbevordering, samenwerking en mankracht.

De Staatssecretaris en Bente Becker riepen aanwezigen op om met ideeën te komen over hoe verder invulling te geven aan de meldplicht.

——————

Meldcode

Op dit moment worden (vermoedens van) schadelijke praktijken gemeld volgens de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze meldcode bevat in ieder geval de volgende 5 stappen:

  1. Breng signalen in kaart. De kindcheck is onderdeel van deze stap.
  2. Overleg met een collega. Raadpleeg eventueel Veilig Thuis: het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling.
  3. Ga in gesprek met de betrokkene(n).
  4. Weeg het huiselijk geweld of de kindermishandeling. Neem bij twijfel altijd contact op met Veilig Thuis.
  5. Neem een beslissing. Is melden noodzakelijk? Of is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk?

Meer weten?

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode

https://www.rotterdam.nl/schadelijke-traditionele-praktijken

https://www.meldcodehaaglanden.nl/

Share this event