Kenninsbijeenkomst enernergietransitie en energiearmoede13 05 2023

Op 13 mei vond er een kennisbijeenkomst plaats van FSAN als onderdeel van de informatiebijeenkomsten van de Alliantie Inclusieve Energietransitie. De bijeenkomst werd bijgewoond door verschillende lidorganisaties van FSAN die samenwerken met lokale gemeenschappen. De dag begon met een openingsspeech door de vice-voorzitter van FSAN, gevolgd door een inleidende presentatie van Gwen Janssen van Milieu Centraal. Zij gaf het publiek meer inzicht in de noodzaak en urgentie van duurzame oplossingen in energieverbruik en legde de link naar ontwikkelingslanden, met name Somalië, dat wordt getroffen door klimaatverandering en een hoge CO2-uitstoot.

Gwen Janssen besprak ook de impact van hoge energierekeningen, die leiden tot energiearmoede bij kwetsbare huishoudens. Dit is een probleem waarmee veel lokale lidorganisaties rechtstreeks te maken hebben, aangezien zij gezinnen ondersteunen om financieel rond te komen. Tijdens het plenaire gedeelte werd dieper ingegaan op de problemen die door de lidorganisaties werden aangekaart, zoals het feit dat veel gezinnen beperkte digitale vaardigheden hebben en laaggeletterd zijn, waardoor zij geen toegang hebben tot toeslagen en overheidssteun.

Er werd benadrukt dat het belangrijk is om onderzoeken te starten die de Somalische gemeenschap een gezicht geven en communicatiestrategieën te ontwikkelen om deze gemeenschappen te bereiken. Ook werd er gesproken over het bevorderen van lokale participatie en financiële empowerment binnen de Somalische gemeenschap met lage inkomens, zodat zij actief betrokken kunnen zijn bij de energietransitie. Lidorganisaties gaven aan dat er zorgwekkende signalen zijn van argwaan en wantrouwen vanuit de gemeenschap richting overheidsinstanties in het algemeen. Dhr. Nur Icar, fractievoorzitter van DENK Den Haag, benadrukte dat er veel kwetsbare huishoudens zijn in wijken van Den Haag die momenteel moeite hebben om financieel rond te komen vanwege hoge rekeningen. Hij benadrukte het belang van aandacht en passende hulp vanuit de politiek voor deze groep.
Om de doelgroep beter te bereiken, is het belangrijk dat de aanpak van de gemeente zich voornamelijk richt op de vraag in plaats van het aanbod. Dit kan alleen worden bereikt door een betere samenwerking tussen zelforganisaties en gemeenten. Er werd ook gesproken over de overvloed aan informatie, waarbij geen maatwerk wordt geleverd, waardoor gezinnen vaak niet op de hoogte zijn van alle beschikbare hulpopties. Op lokaal niveau ontbreken ook contacten tussen woningcorporaties en zelforganisaties. Daarom is het nodig dat er een integrale werkwijze komt en lokale sleutelpersonen worden opgeleid die de doelgroep op l
okaal niveau kunnen ondersteunen.
Daarnaast hadden we ook Annelies Goedbloed, kartrekker vanuit het klimaatfonds, te gast vanwege haar interesse in het onderwerp.

 

Share this event