Daryeel (Aanpak racisme en discriminatie)

Bewustwording en weerbaarheid binnen de vluchtelingen gemeenschappen in regio Haaglanden.

Het recente onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau ‘Ervaren discriminatie in Nederland II’ (2020) laat zien dat 27% van de Nederlanders, ruim vier miljoen personen, in 2018 discriminatie heeft ervaren. Nog eens 11 % heeft iets meegemaakt dat mogelijk te maken had met discriminatie, maar het is er niet zeker of dit het geval was. De meest voorkomende discriminatiegronden in 2018 waren leeftijd (25%), etnische achtergrond (22%) en geslacht (22%). Discriminatie werd het meest ervaren in het onderwijs (22%), op het werk (16%) en tijdens het sollicitatieproces (13%). De anti-discriminatievoorziening Den Haag Meldt heeft in 2019 211 meldingen geregistreerd van discriminatie. De meest voorkomende discriminatiegrond in 2019 was “ras” met 81 meldingen. De grootste stijging zat in geslacht en een kleine stijging in transgender. Discriminatie werd het meest ervaren op het werk en tijdens het sollicitatieproces.

In 2019 zijn bij de politie 295 discriminatie gerelateerde incidenten geregistreerd in Den Haag. De meest voorkomende discriminatiegrond was huidskleur/herkomst (97), gevolgd door seksuele gerichtheid (91) en antisemitisme (69). De meest voorkomende wijze van discriminatie bij deze incidenten was “uitlating” (220). Uit het inwonersonderzoek 2019 Sociaal domein 7 blijkt dat circa een vijfde van de respondenten in 2019 wel eens uitgescholden of gediscrimineerd is (19%). Dit gebeurde vooral op straat (12%) en met name vanwege afkomst (40%). Het aandeel dat dit heeft gemeld bij Den Haag Meldt is beperkt (4%), maar is wel gestegen vergeleken met voorgaande jaren. Van alle inwoners is 14% bekend met Den Haag Meldt. Bijna zes op de tien inwoners overwegen discriminatie te melden bij Den Haag Meldt als men dit zou ervaren. In het inwonersonderzoek gaven inwoners die zijn gediscrimineerd aan dat niet hebben gemeld dat zij de gebeurtenis niet meldenswaardig vonden (35%), Den Haag Meldt niet kennen (31%) of omdat zij denken dat er niets met de melding gebeurt(27 %).

In de beleidsnota: ‘Op weg naar een inclusieve samenleving’ (2021) van de gemeente Den Haag dat het discriminatiebeleid de afgelopen jaren vooral was gericht op discriminerende personen en bedrijven. Terwijl nu de erkenning is gegroeid dat discriminatie In Nederland bestaat en het leven van mensen sterk beïnvloed. Terwijl discriminatie ook voorkomt bij maatschappelijke instituties. Dit betekent dat wij meer naar elkaar kijken en luisteren en het gesprek aangaan over discriminatie.

Klik hier om het project te downloaden

Share this event